2009. január 21., szerda

Hangulat hullám


A héten reggel a metrón kezembe nyomták a Métró újságot, és a következõ ultratudományos kis íráson megakadt a szemem...

"Gazdasági válság, elbocsátások, energiakrízis és ezek hátterében az egyéni sorsok, gondok. S mégis, jó ha tudjuk: a boldogság gyorsabban terjed a boldogtalanságnál, és a pénznél is nagyobb hatással van életünkre. Ezt állítják új tanulmányukban amerikai kutatók, akik szerint a gazdasági válság miatt egyre romló hangulatban jó tudni: sokat javít saját közérzetünkön, ha minél több boldog emberrel vagyunk kapcsolatban. Az egyén boldogságában kulcsszerepe van a többiek boldogságának. Egy boldog barát átlagosan 9%-kal növeli meg saját boldogságunk esélyét, egy boldogtalan pedig 7%-kal csökkenti.
James Fowler (Kaliforniai Egyetem) és Nicholas Christakis (Harvard Orvostudományi Egyetem, Massa-chusetts) tanulmányát a British Medical Journal A kutatók húsz éven át, 1983-tól 2003-ig követték nyomon 4739 ember érzelmi állapotát. A hosszú idõtartam és a vizsgálatba bevont személyek száma jelent biztosítékot arra, hogy köve tetéseik megalapozottak. Fontos következtetés: barátaink száma, tõlünk lévõ távolsága is döntõ. Minél közelebb laknak, minél több barátjuk van nekik is, és mi minél központibb helyen állunk a kapcsolatrendszerben, annál inkább boldogítanak."

Nekem errõl a következõ igék jutottak eszembe:

* "Ti vagytok a világ világossága. Nem rejtethetik el a hegyen épített város"
* "Legyen bennetek só, és legyetek békében.""
* "Az igazak világossága vígassággal ég; de az istenteleneknek szövétneke kialszik."

Ehhez magyarázóan kapcsolhatjuk az öszövetségi igerészt is

* "Minden te ételáldozatodat pedig sózd meg sóval, és a te ételáldozatodból soha el ne maradjon a te Istened szövetségének sója; minden te áldozatodhozsót adj."

Gondolom, magyarázni nem nagyon kell a fentieket. Az utolsó idõkben egyre inkább a megigazultakra hárul a felelõsség hogy képviseljék a krisztusi igazságot, világosságot és a "boldogságot"

Tehát jó ha tudatosítjuk: nekünk hívõknek felelõsségünk van folyamatosan a világiakhoz, hogy tényleg világítsunk! Az ige több ezer éves bölcsességeit a tudományos megfigyelések csak mégjobban megerõsítik, hitelessé teszik Isten kinyilatkoztatásait. Tény viszont, hogy a bûn miatt ezeket a bibliai a kinyilatkoztatásokat csak a világosan 'látó' szellemi ember képes befogadni, megérteni.

Pl. egy szomorú ellentmondás, amit észrevettem a napokban. Ugye a 2008-as évre hírdette néhány történelmi egyház, hogy a Biblia éve. Azonban evilág szelleme ebbõl nem kér, szerinte 2008 a reneszánsz éve volt Mo-on (érdekes, hogy a reneszánsz eredetileg újjászületést jelent...és jól tudjuk, hogy kor stílusok, ideológiák, emberi koncepciók tartósan és stabilan nem hozhatnak boldogságot, felüdülést sem gazdasági, sem szociális területeken a világban.

Tehát, szeretett Testvéreim, a jövõben is tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy abban a közösségben ,ahol csak van egy kis szerepünk, igazi s jó értelembe vett szerető, világító, értelmes, baráti közösségre törekedjünk!

"Öröme van az embernek szája feleletében; és az idejében mondott beszéd, oh mely igen jó!" Pld15:23

Vári Szabolcs

Link
http://www.metropol.hu/bulvar/cikk/350724

Nincsenek megjegyzések: